До края на 2025 г. България трябва да има пет медицински

...
До края на 2025 г. България трябва да има пет медицински
Коментари Харесай

Пеканов: До края на 2025 г. ще имаме пет медицински хеликоптера


До края на 2025 година България би трябвало да има пет медицински хеликоптера, закупени със средства от Плана за възобновяване. Това разгласи пред БТВ вицепремиерът по ръководство на европейските средства.

“Проектът за оказване на незабавна здравна помощ по въздух бе самодейност на президента Румен Радев. Той беше заложен в Плана за възобновяване и резистентност предходната година. Ние считаме, че това е извънредно значим план, защото ние сме последната страна, която няма такава система ”, сподели Пеканов. 

Той акцентира, че този план ще се придвижи идните седмици или месеци. 

“В края на годината би трябвало да бъде оповестена публичната поръчка, а при започване на 2023 година да бъде определен реализатор ”, изясни Пеканов.  По думите му до края на 2025 година ще би трябвало да има подготвени водачи както да има тъй наречените хангари, където се съхраняват хеликоптерите.

Прогнозната стойност за тях е близо 163 млн. лева

" За да получаваме заплащанията си от Брюксел по Плана за възобновяване, ние би трябвало да отчетем дадени резултати. По първото заплащане, ние би трябвало да осъществим 22 ограничения. При приемане на властта предходната седмица ние видяхме, че документите са съвсем подготвени за 21 от 22 ограничения. Последният план е за модернизиране на Министерство на вътрешните работи, като ние работим с тях, с цел да може в действен порядък в идващите дни да има решение, за може да се извърши тази мярка ", изясни Пеканов. 

Първият транш средства от Брюксел по Плана за възобновяване се чака в края на годината, сподели той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР